Мова сайту:

Білим по білому: традиційна полтавська вишивка

5 травня 2014

Полтавська вишиванка відрізняється пастельною гамою кольорів. В ній широко використовуються блакитні, бежеві, сірі і охристі кольорові нитки. Окреме місце займає вишивка білим по білому. Такі вишиванки мають дуже урочистий, святковий, розкішний вигляд.


Полтавська вишиванка займає окреме місце в українському етносі. В її орнаменті використовується вся палітра геометричних знаків, як носіїв певної інформації. Ромби, хрести, трикутники, волюти, сигми, тетраскеліони (свастика) - це закодована наша історія, особливості побуту, господарювання. 


Особливість полтавської вишиванки - вкладання один в одного зменшених геометричних знаків. Полтавська вишиванка також багата і рослинними візерунками. На вишиванках рясно квітнуть мальви, троянди, маки, складаючись у магічні узори – обереги. 


У вишивці жіночих сорочок найпишніше декорували рукави. Горизонтальні «ламані гілки» та інші стрічкові візерунки, де вирізувані елементи разом з вишивками лиштвою, верхоплутом, зерновим виводом та курячим бродом були скомпоновані у чіткі геометричні композиції, розміщували на уставках та деколи на підполиччі.

 Усю ж площину рукава святкової полтавської сорочки заповнювала вишивка, розташована одним із трьох варіантів: трьома вертикальними «ламаними деревами», горизонтальними «ламаними гілками» або рівномірною сіткою елементів по всій площині.Символіка Води, Сонця, Землі завжди присутня у полтавській вишиванці.


Усі матеріали розділу «Художні новини»