Мова сайту:

Солом’яна лялька – оберіг для родини

27 жовтня 2014
Здавна традиційні народні іграшки мали особливе значення у повсякденному житті українців. Наші предки щиро вірили, що іграшки, зроблені власноруч з підручних засобів, мали надзвичайну силу й могли оберігати цілу родину від прокльонів, бід, хвороб. Наприклад, колись солом’яну ляльку на ніч клали у колиску до хворої дитинки. Вірили, що така лялька мала здатність забирати недугу, а після іграшку спалювали і всі хвороби зникали. 

У сучасному світі значення іграшок дещо трансформувалось і люди не надають їм такого сакрального значення. Треба віддати належне народним майстрам, які намагаються відродити мистецтво створення традиційної української іграшки і таким чином розвивати та підтримувати національні традиції та звичаї. 

Для того, аби мати у своєму арсеналі традиційні ляльки, не обов’язково звертатися до майстрів, її можна виготовити самостійно, при цьому вкладаючи  в іграшку щиру любов до того, кому її створюєте, теплоту душі, а також особливий сенс, наприклад, для захисту від хвороб чи «злого ока». Крім цього, необхідно мати солому, як допоміжні матеріали можуть слугувати лико (мочало з деревини), осика, сіно, очерет, трава, льон або листя кукурудзи. Тепер створений безмежний простір для Вашої уяви, яка спокійно та гармонійно може поєднатися із натуральними матеріалами у красиву етнічну ляльку.

Один з варіантів – це солом’яна лялька-багаторучка, Пилипівка, прекрасний подарунок для сестер, матерів, бабусь до будь-якого свята, також такі ляльки дарують молодим дівчатам на весілля. Кажуть, що багаторучки – незамінний помічник у домашніх справах господині. На ручки такої ляльки пов’язували стрічки, які символізують невиконані справи: якщо діло виконується успішно – то стрічку знімають. Такі ляльки виготовляли якраз наприкінці осені, перед Филиповим днем, 27 листопада.  Вважалось, що саме з цього свята вже закінчені всі польові роботи і починаються зимові вечорниці, де дівчата займалися рукоділлям.


Як створити солом’яну ляльку-багаторучку?
Вам знадобиться невеликий сніп колосся, тканина для фартуха, мішечки та стрічки червоного або інших кольорів. Відберіть для тулуба ляльки рівну основу, частину снопа необхідно залишити для виготовлення рук, у пилипівки – це парна кількість, наприклад, виготовити три довгих косички, які з двох боків слід зав’язати стрічками, - вийде відповідно лялька з шістьма руками. Зверніть увагу, якщо лялька-багаторучка призначена для молодих дівчат, то на її  руки обмотують різнокольоровими стрічками. Також непокрита голова та заплетена одна коса з невеличким бантиком на потилиці дарували дівчині, яка мала виходити заміж. Вплетена в косу ляльки стрічка означала, що дівчину уже посватали. Далі необхідно визначити, де у ляльки буде голова та обмотати її нитками, потім вкласти три косички вілом в тулуб та перев’язати їх навхрест. Прикрасити ляльку можна фартухом та мішечком із зернятком та монеткою, а також хустиною (тоді ляльку слід дарувати заміжнім жінкам). Вуаля, ваша солом’яна лялька готова!


Простір для розгону Вашої фантазії – надзвичайно широкий, тому можна сміливо креативити і створювати власні народні шедеври своїми руками. Такі подарунки, виготовлені з любов’ю, родинним теплом та ніжністю – двічі приємніші для рідних та близьких друзів, бо саме вони несуть щастя та радість у дім кожної людини.

Пам’ятайте, Україна – неймовірна у своїй культурі, тому гріх не підтримувати та не розвивати наші традиції. Культивуйте українське! 



 

Усі матеріали розділу «Художні новини»