Мова сайту:

Хто, хто Миколая любить?

30 вересня 2014
Усі діти з нетерпінням чекають не тільки дня свого народження, але й 19 грудня, коли вночі непомітно для всієї родини Св. Миколай дарує подарунки та виконує бажання. Кажуть, що разом зі Святим ходять два ангели: світлий і темний, перший розказує про значні досягнення дітей, а темний – про їх непослух та лінь. Але в кінцевому результаті все одно перемагає добро, тому кожен отримує те, що просив.

Однак, отримати подарунок за дарма майже неможливо, обов’язкова і головна умова – бути слухняним і творити добрі діла, як Святий, протягом  не лише певного періоду часу, але й всього року. Інколи Миколай для нечемних діток приносить і різочку, але його доброта настільки щира, що разом з нею він кладе цукерки або мандаринки, як стимул бути кращим, слухнянішим і толерантнішим до своїх ближніх.

Про Св. Миколая складають сотні легенд та пісень, в яких розповідають та оспівують Його добрі справи, Його надзвичайне милосердя, Його постійну опіку, Його заступництво та любов. В Україну свято Миколая прийшло разом з християнством. Відтоді воно набуло широкого поширення, оскільки Його вважали заступником простого люду. А чи знали Ви , що у перекладі з грецької ім’я Миколай означає «перемога народу»?


Святий Миколай оберігає в першу чергу тих, хто найбільше потребує батьківської любові, тепла та родинного затишку, а саме сироти та знедолені дітки. Крім того, Святий опікується ще й тими, хто перебуває на воді або потерпає від стихійних бід. Наприклад, усі одеські рибалки в своїх куренях мали образ святого Миколая, який обов’язково брали з собою на промисел у морі.

Декілька фактів із життя Св. Миколая. Народився Чудотворець у Патарі, що у Малій Азії. Незважаючи на те, що Його сім’я мала немалі статки, сам Микола виріс благородним і чуйним до чужих бід. Його батьки померли досить рано, тому хлопець відчував постійну потребу батьківської опіки та щирого слова любові.Він багато часу проводив серед дітей убогих батьків, котрі жили в темних глиняних хатах і нерідко йшли спати голодними. Також Св. Миколай любив бути на самоті, уникаючи веселих світських гульбищ, а згодом прийняв чернечий стан.

Як розповідає одна з легенд, одного вечора Миколай, щоб допомогти своєму бідному другові, який жив з немічними батьками, таємно від слуг серед глибокої ночі побіг до комори, набрав величезну торбину борошна, налив пляшку найкращої олії, набрав повні кишені фруктів, відшукав пару теплих панчіх і на ранок поклав торбу з продуктами біля дверей свого друга. Яке велике здивування було у родини, але ніхто не знав, кому дякувати за таку допомогу. Це лише один з численних прикладів добрих справ, які Чудотворець творив протягом життя.


Коли Святий отримав спадщину від своїх родичів, то роздав її бідним людям, а сам пішов мандрувати святими місцями. За своє життя Миколай отримав сан архієпископа, однак званням не пишався і продовжував ревно молитися та просити у Бога заступництва.  Його щира віра не раз відкликала бурю на морі, зцілювала хворих і без ліку творила добрі діла. Двері Його серця завжди відкриті для всіх без винятку, Він вислухає і подарує бажані ласки.

Після смерті Чудотворця його мощі неодноразово зцілювали знеможених та допомагали перемогти злидні. За це у піснях Його називають Чудотворцем. Пам’ятайте, що у будь-яку хвилину Ви можете звернутися до Святого, а Він вислухає та обдарує ласками та різноманітними щедротами.



Усі матеріали розділу «Художні новини»