Мова сайту:

Найкращі українські книжки, що змінюють світогляд

12 лютого 2015
Аби невпинно вдосконалюватись, розвиватись та усвідомлювати всі дрібні, проте достатньо важливі нюанси нашого часу, потрібно читати якісну художню літературу тої країни, в якій народився та живеш. 

Тому в підтримку сучасних письменників служба ВВС Україна сформувала список кращих новітніх українських книг 2014 року, які неодмінно варто прочитати. 

Обираючи з достатньо широкого кола української художньої літератури, було виділено п’ять відомих авторів, з творчістю яких варто ознайомитися у номінації «Книга року ВВС – 2014».

Найкращими у номінації «Книга року ВВС – 2014» стали:

1. Софія Андрухович із історичним романом «Фелікс Австрія».

Софія Андрухович - письменниця, перекладачка й публіцистка. Розпочала свою літературну кар’єру з невеликих повістей та оповідань. Гучно заявити про себе, як талановиту письменницю, вдалося відвертим романом «Сьомга». Після затяжної паузи, Софія знову повернулася, і цього разу – з історичним романом про Станиславів кінця ХІХ – початку ХХ століття.

«Фелікс Австрія» — це унікальний роман про стосунки жінок і країн, націй і мов, про узалежнення і свободу вибору, про побут і смак, відданість і жертовність. Звичайне місто на кресах «щасливої Австрії», в якому люди живуть, страждають, закохуються, захоплюються наукою і шарлатанськими виступами всесвітньо знаних ілюзіоністів, розважаються на балах і карнавалах, ходять на шпацер і ховають таємниці у різьблених комодах. І на тлі цієї соціальної ідилії - долі двох жінок, що переплелися так тісно, як стовбури дерев – у нерозривному зв’язку, який не дає ні жити, ні дихати, ні залишитися, ні піти.

2. Сергій Жадан із твором «Месопотамія».

Сергій Жадан – письменник, поет, перекладач, прозаїк, есеїст та громадський активіст. За останні 20 творчої роботи встиг опублікувати більше 10 збірників прози та поезії. Його літературні твори одержали численні національні та міжнародні нагороди, були перекладені 30 мовами. Жадан є також активним організатором літературного життя України (з 2000 року — віце-президент Асоціації українських письменників), учасником мультимедійних мистецьких проектів, а також акцій громадянської непокори.

"Месопотамія" за своїм змістовним наповненням складається із дев'яти прозових історій і тридцяти віршів-уточнень. Усі тексти книги описують одне середовище, герої переходять з історії в історію, а потім — у вірші. Філософські відступи, фантастичні образи, вишукані метафори й специфічний гумор — тут є все, що так притаманне творам Сергія Жадана.


3. Андрій Кокотюха із детективним трилером «Повний місяць».

Андрій Кокотюха – сучасний письменник, журналіст і громадський активіст. Працює в жанрі гостросюжетної прози, є автором понад 40 книжок, сценаристом 5 повнометражних кінофільмів.

Дія ретро-роману «Повний місяць» розгортається восени 1944 року на Поділлі. Страшну таємницю вбивства людей біля містечка Сатанів намагаються розгадати бойовий офiцер, фронтовик Андрiй Левченко, втікач із сталінського табору Iгор Вовк, жорстокий капiтан НКВС Сомов, дезертир Жора Теплий та повстанський сотник Грiм. Їхнi долi тісно сплелися в тугий вузол, кожен має свiй секрет. Кому з них вдасться вистояти у двобої з перевертнем, на якого покладають провину за скоєне?


4. Ярослав Мельник зі збіркою "Чому я не втомлююся жити".

Ярослав Мельник – український прозаїк, письменник, філософ та критик. Його творчість вже давно відома за кордоном, зокрема в Литві та Франції, проте в Україні до видання збірки «Телефонуй, говори зі мною» письменник залишався маловідомим.

Збірка «Чому я не втомлююся жити» містить одинадцяти оповідань про буття і різні втілення Бога. Наскрізним у всій збірці є образ терезів, на одній чаші яких лежать смерть, божевілля, самотність, а на іншій – життєва енергія, творчість, любов. Герої в оповіданнях намагаються знайти рівновагу,  яка не дасть світу перетворитись із врівноваженого космосу на хаос. Очевидно, за цією гармонією у Всесвіті має стежити Бог або якась інша трансцендентна сила. Власне, в пошуках цієї сили й перебувають всі герої книжки. 

5. Артем Чапай із гостросюжетним романом «Червона Зона».

Артем Чапай (Антон Водяний) – відомий український письменник та мандрівник. У своїх книгах відстоює ліві політичні погляди та є активістом громадського руху «Збережи старий Київ». Його роман «Червона Зона» літературні критики вже назвали українським «2041» роком.

Дія книги відбувається в Києві, у недалекому майбутньому: світ поділений на безпечні «зелені» зони для багатих і кризові «червоні» для бідних. Головний герой, втікаючи від неправдивих звинувачень, опиняється у горезвісній «червоній» зоні, про яку має лише страхітливе уявлення зі ЗМІ. 


Пропонуємо також п’ятірку найцікавіших книжкових новинок відомих українських письменників 2015 року:

1. Мирослав Дочинець із книгою «Синій зошит. Аркуші днів світящих».

Мирослав Дочинець — письменник, журналіст, член Асоціації українських письменників (з 2003 року).

Книга відтворює найдавніші різновиди письма – сповіді, одкровення, притчі. Її можна читати з будь-якого місця, гортаючи сторінки як уперед, так і назад. Повертаючись і перечитуючи,  щоразу відшукуючи щось нове і сокровенне. «Синій зошит» – це крихти спостережень, одкровень, зауваг і мудрих приписів, «кристали днів світящих» карпатського мудреця, чий багатющий досвід було взято в основу книги. 


2. Андрій Кокотюха з ретро-романом «Адвокат з Личаківської».

Андрій Кокотюха вже декілька років поспіль входить до топ-10 авторів, чиї твори є лідерами продаж в Україні та відзначений як «Золотий письменник» (2012). Неодноразовий лауреат та володар Гран-прі (2006) міжнародного конкурсу «Коронація слова».  

У загальній творчості автора «Адвокат з Личаківської»  стає 50 ювілейною книгою. Ретрокнига переносить читача на початок ХХ століття, а саме 1908 рік та розповідає про молодого киянина Клима Кошового, який дивом вирвався з тюрми й тікає від переслідувань царської влади до Львова. Але й тут його заарештовує поліція - біля трупа відомого адвоката Євгена Сойки…


3. Євген Сверстюк «Світлі голоси життя».

 Євген Сверстюк - письменник, мислитель, філософ, гоголезнавець та громадський діяч.

До книги ввійшли есе та літературознавчі статті, написані протягом півсторіччя. Автор згадує не лише добре знані імена, а й імена непересічних людей, з якими доля звела його на нелегкому життєвому шляху в часи неволі та в умовах свободи. Ці імена є тими світлими голосами, які, попри похмуре обличчя доби великого знецінення людини, животворили культуру, розширювали сферу добра, сповідували істини й найвищі цінності, дзвінко відлунювались у наснажених, шляхетних і хоробрих серцях кожного покоління.


4. Олексій Чупа «Казки мого бомбосховища».

Олексій Чупа -  український поет та письменник, засновник Донецького слему. Книги автора – це спроби осмислити історію та простір Донбасу.

«Казки мого бомбосховища» поєднують дванадцять історій — кумедних і сумних, щасливих і болісних, божевільних і буденних, — немов фрагменти мозаїки, складаються в один день звичайного життя». 
Типовий під’їзд звичайного будинку у спальному районі. Чотири поверхи. Дванадцять квартир. Хто мешкає за їхніми дверима? Філософи й алкоголіки, науковці й авантюристи, джентльмени невдачі та леді блакитних кровей, розгублені розбишаки та закохані панянки — загалом, звичайнісінькі та водночас унікальні люди, — такі, як і усюди. 


5. Романа Романишин та Андрій Лесів із книгою для дітей «Війна, що змінила Рондо».

Андрій Лесів - журналіст, головний редактор газети «Справи сімейні», член Національної спілки журналістів України.

Романа Романишин – талановита художниця. Працює в графіці, живописі, левкасі, художньому склі.

«Війна, що змінила Рондо» - унікальна та досить важлива книжка для дітей, яку написала та проілюструвала творча майстерня «Аґрафка». Книга висвітлює фантазійну історію про трьох друзів – вигаданих вразливих створінь, в чиє мирне місто зненацька приходить війна, в якої немає серця, і вона не розуміє жодної мови, зате торкається кожного і на всіх залишає глибокі шрами. Та якщо спільно збудувати машину світла і навчитися співати попри все, тоді навіть найтендітніші істоти зможуть вистояти й перемогти. 

Ця книга – привід для вдумливої розмови з дітьми про те, що діється нині в країні та світі, у форматі чарівної історії, яка завжди залишає місце для надії та оптимізму.


Якщо Ви ще досі не встигли познайомитися із цими надзвичайними книгами, що змінюють погляди, інтереси та й життя в цілому, тоді обов’язково приєднуєтесь і читайте українське!

Усі матеріали розділу «Новини проектів»