Мова сайту:

Пишаємося, що "Парад вишиванок" досяг своєї мети!

14 липня 2015

Всеукраїнський "Парад вишиванок"  - це один з найяскравіших масових заходів «Folk Ukraine», зі своєю історією та численними досягненнями. У містах ми підрмуватимемо його і наділі. А от у Києві він логічно переріс у Всеукраїнський День національного вбрання. Тому формат параду у столиці ми призупиняємо.

Традиційно, в День Незалежності України, до столиці приїздили делегації з різних областей, аби  разом з музиками та танцювальними колективами презентувати різнобарв’я культурних надбань та традицій свого регіону. 

З сотні-двох сотень патріотичних українців, "Парад вишиванок" переріс у масштабну ходу, що нараховувала до 10 000 учасників. 


Вишиванка біла по білому, гуцульська вишиванка, вишиванка червоно-чорна, вишиванка хрестиком, гладдю і мереживом… Різнобарв’я, енергетику та колорит фестивалю важко описати словами! 

З 2008 року, завдяки численній підтримці громадськості та діячів культури, таких як Олег Скрипка та брати Капранови, Ольга Сумська, Юрій Рибчинський, Ніна Матвієнко, "Парад вишиванок" набув всеукраїнського маштабу. Щоб урізноманітнити фестиваль, надати йому змістовності, кожного року оргкомітет «FolkUkraine» обирав новий символ – тематичний арт-об’єкт, який учасники розписували та декорували традиційними для свого регіону візерунками. У 2008 році символом "Параду вишиванок" були рушники, у 2012  - Диво-писанка, у 2013 – Диво-птах, у 2014 – весільна скриня.  

Таким чином, з року в рік, "Парад вишиванок" об’єднував українців, дарував їм радість зустрічі, відчуття гордості за красу та велич власних культурних надбань.


Сьогодні ми розуміємо, що основна мета організації та проведення "Параду вишиванок" досягнута, адже вишиванка вже давно  вийшла за межі музейних експозицій, не втрачаючи своєї сакральності, набула нового вираження. 

Вишиванку одягають як на свята, так і в повсякдень,  десятки українських дизайнерів створюють нові колекції з елементами української етніки. Для когось вишиванка – це оберіг, для когось – вияв патріотизму чи поваги. Та головне – це те, що вишиванка займає вагоме місце в нашому житті, і як сакральний код нації, збереже нашу історію та споконвічні традиції для майбутніх поколінь. 


Усвідомлюючи, що вишиванка абсолютно органічно вписується в повсякденне життя українців, у травні 2015 року організаційний комітет «FolkUkraine» звернувся до керівництва країни та міських голів з пропозицією призначити святкування Дня українського національного вбрання кожного третього четверга травня місяця, а також присвоїти Дню українського національного вбрання статусу державного свята. Дана ініціатива була підтримана як у столиці, тік і далеко за її межами, свідченням чого є сотні світлин опубліковані у соціальних мережах та надісланих до оргкомітету 21 травня 2015 року. 


Насправді, це і був "рубікон" проекту «Парад вишиванок». Адже сьогодні вишиванка – це визнаний Україною та світом бренд, наша історія, наше обличчя. 

Ми щиро вдячні усім учасникам фестивалю «Парад вишиванок», які знаходили сили та можливості стати частиною одного великого проекту, усім, хто під егідою фестивалю відроджував та популяризував вишиванку у великих та малих містах України. 

Дякуємо ВАМ за безмежну любов до України та всього українського. Ваша активна участь завжди підтримує та надихає на нові звершення, дає сили рухатися вперед та щоразу долати нові вершини! 

До зустрічі у нових проектах "Folk Ukraine"!

Слава Україні!

Усі матеріали розділу «Новини проектів»